Corona app met privacy?

Door alle perikelen omtrent het creëren van een corona app is momenteel op twitter een hele discussie gaande over het potentiële gevaar m.b.t. de privacy.

Het idee lijkt goed maar is volgens mij gedoemd te mislukken, omdat door het ontwerp een volledige garantie van anonimiteit onmogelijk is. Ik zal proberen dit op een simpele manier uit te leggen.

Als je mobieltje de fabriek verlaat heeft ie een aantal unieke kenmerken meegekregen één daarvan is het serienummer, wat veel mensen niet weten is dat daaraan ook twee unieke Mac-adressen zijn gekoppeld één voor de WiFi en één voor je Bluetooth.

In Europa is het verplicht om bij het aanvragen van je telefoonnummer een legitimatie bewijs te tonen welke in een database bij je provider wordt opgeslagen.

Op het moment dat je de simkaart in je nieuwe toestel plaatst wordt o.a. het serienummer gekoppeld aan je mobiele nummer. De meeste bank apps kijken hier ook naar.

De corona app moet gaan werken via bluetooth op zich al zeer onbetrouwbaar voor het meten van afstanden, maar oké dat vergeten dan maar even. We hebben het nu over de privacy…

Hoe kun je nu via bluetooth achterhalen wie wie is? Simpel je volgt de omgekeerde weg met een mooi woord noemen we dat reverse engineering.

En dat gaat als volgt

Bluetooth Mac-adres –> serienummer –> 06 nummer –> geregistreerde abonnee

Makkelijker kunnen wij het niet maken.